Plosnita de pat

Plosnita de pat depune in medie zilnic intre un ou si 12. Ouale acestora sunt depuse de obicei in crapaturi , pe haine , pe draperii , in spatele tablourilor , sub pat ,in spatele sifonierelor etc. Larvele plosnitelor eclozeaza de regula in interval de 10-14 zile. Ele trec prin 5 stadii de naparlire iar la fiecare stadiu ele se hranesc cu sange (de regula cel de om), dar se pot hranii si cu sangele mamiferelor mici (caini,pisici)sau pasari.

Nu s-a demonstrat inca raspandirea bolilor infectioase de catre acestea la oamenii cu imunitate, dar intepaturile lor provoaca mancarimi si umflaturi, in schimb la oamenii extrem de sensibili pot apărea chiar şi tulburări de vedere. Ploşniţa de pat poate transmite de asemenea şi hepatita B. Pe lângă aceasta s-a mai constatat Ia ploşniţe şi prezenţa altor viruşi, printre care şi hepatita C şi HIV. Transmiterea acestor viruşi la om nu a putut fi încă dovedită ştiinţific.

Majoritatea oamenilor nu simt intepaturile acestora deoarece ele injecteaza un anestezic care le permite sa se hraneasca timp de 10 minute fara oprire. Se hranesc de obicei o data pe saptamana , dar pot rezista fara a se hranii luni intregi.

Plosnitele pot infesta casa oricui iar cand sunt depistate la timp acestea pot fi combatute mult mai usor. Tratamentul pentru a se scapa de acestea se face de regula in 2 transe deoarece in prima parte a tratamentului mor cele adulte iar in 10-14 zile se revine pentru a se omora si larvele care eclozeaza pentru a se evita depunerea unor noi oua. In prima parte a tratamentului se foloseste substanta data cu o pompa de joasa presiune apoi  un spray cu substanta care le irita si le face sa isi paraseasca cuibul, ulterior ele atingandu-se de substanta aplicata cu pompa. La al II lea tratament se aplica substanta cu pompa de joasa presiune pentru larvele proaspat eclozate.

Nu subestimati problema exterminarii plosnitelor! In cazul in care acestea apar in locuinta dumneavoastra contactati o firma autorizata de dezinsectie pentru a va ajuta sa scapati de acestea.

Pretul unui tratament pentru plosnite difera in functie de suprafata infestata.